Osposobljavanje pomoćnika za rad
rujan 2014
Predstavljanje projekta
siječanj 2015

Rad pomoćnika tijekom odgojno-obrazovnog procesa

Početkom odgojno-obrazovnog procesa 76 pomoćnika raspoređeno je na rad u 16 osnovnih škola Grada Zagreba.

Rad pomoćnika u školama u kojima se provodi Projekt omogućio je učenicima s posebnim obrazovnim potrebama ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima nastavnih sadržaja.

Koordinatori pomoćnika, kao i ostalo stručno osoblje u školama, iskazali su zadovoljstvo odabirom kandidata te su njihova iskustva o radu pomoćnika u okviru Projekta izrazito pozitivna. Suradnja koordinatora i drugog školskog osoblja s pomoćnicima vrlo je učinkovita te je primijećena visoka odgovornosti i motiviranost prema poslu kojeg pomoćnici obavljaju. Njihova je osnovna zadaća omogućiti jednake uvjete obrazovanja kroz pružanje neposredne podrške učenicima s teškoćama u razredu, pomoć u uključivanju u razredni kolektiv, savladavanje socijalno-psiholoških prepreka i arhitektonskih barijera.

Pomoćnik pomaže učeniku u praćenju redovite nastave, a da pri tome ne ometa ostale učenike u razredu, pri presvlačenju, kretanju, obavljanju higijenskih potreba, uzimanju hrane i pića, komunikaciji s ostalim učenicima (socijalna uključenost), pripremi udžbenika, bilježnica i ostalog školskog pribora za korištenje na nastavnom satu, zapisivanju i bilježenju s ploče, provedbi prilagođenog programa tjelesno-zdravstvene kulture, kretanju za vrijeme školskog odmora i sl., a sukladno potrebama svakog učenika posebno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)