Prijenos završne online konferencije Projekta
lipanj 2021
19. Festival jednakih mogućnosti
lipanj 2021

Održana završna online konferencija Projekta

U sklopu četverogodišnjeg EU projekta Grada Zagreba pod nazivom „Pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici kao potpora inkluzivnom obrazovanju, faza III“ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III.“ u Zagrebu je 18. lipnja 2021. održana završna online konferencija u svrhu predstavljanja provedenih projektnih aktivnosti.

Sudionici konferencije bili su mr. sc. Katarina Milković, prof., Zamjenica pročelnika u Gradskom uredu za obrazovanje, Zrinko Rebrina, Pomoćnik pročelnice u Uredu za programe i projekte Europske unije, Nataša Ritan, Stručna savjetnica za učenički standard u Gradskom uredu za obrazovanje i voditelj Projekta, Edita Ružić, Pedagog u Osnovnoj školi Nad lipom i projektni koordinator, Mirela Bukač, Edukacijski rehabilitator u Osnovnoj školi Dr. Ivan Merz i projektni koordinator, Igor Rapaić, Pomoćnik u nastavi u Osnovnoj školi Dr. Ivan Merz, Tina Pospiš, Stručni suradnik – voditelj aktivnosti izravno povezanih s Projektom i Filip Vukić, Stručni suradnik – voditelj za administrativno upravljanje Projektom.

U ime Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, prisutnim sudionicima, dobrodošlicu je poželjela Katarina Milković, a zatim je ukratko predstavila Projekt. Voditeljica Projekta Nataša Ritan je u uvodnom izlaganju detaljno prezentirala uspješno provedeni Projekt i ostvarene rezultate istog. Istaknula je da Projekt predstavlja dugogodišnji proces inkluzije djece s teškoćama u razvoju od strane Grada Zagreba te da je svojevrsni nastavak prethodno dva provedena projekta Grada Zagreba u okviru poziva „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“.

Članovi projektnog tima Tina Pospiš i Filip Vukić su se zahvalili na uspješnoj suradnji osnovnim i srednjima školama Grada Zagreba, partnerima na Projektu, ravnateljima i tajnicima, projektnim koordinatorima, psiholozima, pedagozima, edukacijskim rehabilitatorima, pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima bez kojih ne bi bilo moguće ostvariti cilj i uspjeh Projekta.

U nastavku su jedne od projektnih koordinatorica Edita Ružić i Mirela Bukač prezentirale iskustvo rada projektnih koordinatora u okviru Projekta, iskustvo suradnje s Gradskim uredom za obrazovanje te su istaknule prednosti pružanja podrške učenicima s teškoćama. Osim toga, Edita Ružić je kao predavač u Pučkom otvorenom učilištu predstavila program stručnog usavršavanja za zanimanje pomoćnika u nastavi. Pomoćnik Igor Rapaić prezentirao je svoje iskustvo rada u pružanju podrške učeniku s teškoćama pri čemu je naglasio da je pružanjem podrške omogućeno postizanje boljih odgojno-obrazovnih uspjeha, uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje, kao i napredak u razvoju vještina i sposobnosti učenika.

Zahvalu svim članovima projektnog tima uputio je i Zrinko Rebrina. Objasnio je značaj inkluzivnog obrazovanja, specifičnosti dosadašnjih javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za osiguranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika te je predstavio novi javni poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV.“

Dio atmosfere sa završne konferencije pogledajte u galeriji:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)